kwasami tłuszczowymi

Encyklopedia PWN

chemoreceptory
[gr.-łac.],
zool. receptory wrażliwe na bodźce chem. pochodzące ze środowiska zewn. (smakowe, węchowe) i wewn. organizmu;
tradycyjny sposób żywienia ludności zamieszkującej eur. wybrzeża i wyspy M. Śródziemnego;
dietetyka
[łac. < gr.],
nauka obejmująca ogół wiedzy związanej z racjonalnym żywieniem człowieka, a także działalność w tym zakresie;
egzyna
[gr.],
bot. zewnętrzna warstwa sporodermy zarodników roślin naczyniowych, głównie ziaren pyłku (zwykle zbudowana z 3 odrębnych warstw);
feromony
[łac.-gr.],
zool. substancje o różnej budowie chemicznej (budowa większości odpowiada pochodnym kwasów tłuszczowych i terpenów), wytwarzane przez specjalne gruczoły i wydzielane do otoczenia;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia